MORA Emerging – seminarii

Publicat: 01 January 1970


Centrul de Artă MORA anunță seria de seminarii dedicate artistilor foto – video la debut în cadrul proiectului MORA Emerging 2018. Seminariile sunt deschise publicului larg.
Seminariile vor avea loc la Green Hours – sala “Librarie”, intre orele 18:00- 21:00, in zilele , 9,10, 11 Mai.

 

Street Film
9 mai, Miercuri, 18:00- 21: 00
Mihnea Mihalache-Fiastru /  creatorul proiectului de antropologie și video “P’afară” și a proiectului de storytelling video și antropologie “Șușanele” precum și a proiectului ”Hot Streets”,  scrie texte de ficțiune și non-ficțiune. 
Invitat: Petre Ghiocel / fotograf și jurnalist

 
Fotografia documentară în practica artistică contemporană
10 mai , joi , orele 18:00- 21:00
Matei Bejenaru / membru fondator al Asociației Vector din Iași (2001-2011), director artistic al Galeriei Vector din Iasi (2003 – 2007 ). inițiator și manager al proiectului de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociația Vector,  fondator si director al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași (2015) ce organizează Bienala de Fotografie Contemporană Camera Plus.
Invitat:  Cristina Stoenescu/ 
curator La Galeria Anca Poterașu


 
Criticul de film și societatea
11 mai , vineri,orele 18:00- 21:00
Andrei Rus / co-director al One World Romania, critic de film, lector universitar UNATC
Invitat: Tudor Cristian Jurgiu/  cineast

BIOMihnea Mihalache-Fiastru
s-a născut și trăiește în București. Scrie texte de ficțiune și non-ficțiune. Lucrează constant cu imagini în formate diferite care au ca temă și subiect experiența individuală, subiectivitatea de moment a raportului dintre perspectivă și timp și versatilitatea acestuia și sugestia narativă cu accent antropologic. A dezvoltat o metodă video din alăturarea textului și a imaginii și este creatorul proiectului de antropologie și video “P’afară” și a proiectului de storytelling video și antropologie “Șușanele” precum și a proiectului ”Hot Streets”. Invitatul seminarului va fi colaboratorul, fotograful și operatorul Petre Ghiocel.

Petre Ghiocel este fotograf și jurnalist, a absolvit o facultate de imagine de film, iar în ultimii ani a fost implicat în mai multe proiecte în care a realizat documentarea fotografică și video a scenei artistice din București.

Matei Bejenaru, fondator si director artistic al Bienalei de Arta Contemporana Periferic din Iasi (intre 1997 si 2008). Este membru fondator al Asociatiei Vector din Iasi, fiind si presedintele institutiei in perioada (2001-2011). Intre 2003 si 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iasi. Tot in aceeasi perioada a initiat si manageriat proiectul de cultura sociala cARTier, realizat impreuna cu colegi din Asociatia Vector. Este fondator si director al Centrului de Fotografie Contemporana din Iasi (2015) ce organizeaza Bienala de Fotografie Contemporana Camera Plus.
Colaboreaza cu Galeria Anca Poterasu (Bucuresti).
In proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video si performance-uri, el investigheaza politici de reprezentare in fotografia si filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzica, teatrul performativ ori poezia.

Cristina Stoenescu este curator La Galeria Anca Poterasu

Fotografia documentara (istoric, problematici, studii de caz), discutie interactiva cu curatoarea Cristina Stoenescu pe proiectul de fotografie documentara PRUT. Vor fi abordate subiectele : metode de lucru, etica reprezentarii si tehnici de fotografie.

Andrei Rus – co-director al One World Romania, critic de film, lector universitar UNATC
Invitat: cineastul Tudor Cristian Jurgiu

Pornind de la propriul parcurs și de la propriile experiențe profesionale, voi pune în discuție necesitatea (sau nu) pentru un critic de film de a fi în permanent contact cu realitățile care îl înconjoară și de a contribui la funcționarea mai bună a societății. Voi vorbi, de asemenea, despre modalitățile – diverse – prin care un critic de film poate participa la „viața cetății”. Iar posibilitățile sunt multiple, așa cum pe propria-mi piele am aflat în ultimii ani.

Despre invitat:
Pentru a cunoaște și perspectiva unui cineast cu privire la toate aceste lucruri, dar și la poziționarea față de rolul său în societate, am invitat un bun prieten să participe la discuție, pe tânărul regizor-scenarist și de curând președinte al Asociației Profesioniștilor din Cinematografie „CineActiv”, Tudor Cristian Jurgiu. A realizat un singur lungmetraj până în prezent, „Câinele japonez”, și mai multe scurtmetraje, inclusiv unul premiat la Cannes, în secțiunea „Cinefondation” („În acvariu”), dar pregătește multe proiecte pentru viitorul apropiat.


Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
PARTENERI: Modernism.ro, SmartFm, Radio Romania Cultural, Czech- it, Diploma, 438 playhouse.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.