Arheologie senzuală

Raluca Băjenaru

22 Aprilie - 25 Mai
Expoziția poate fi vizitată până pe 25 Mai 2016, de Luni până Vineri între 10:00 si 17:00
In perioada 26 Aprilie - 3 Mai, expozitia poate fi vizitata doar prin programre telefonica la nr tel 0726729218

B-dul Regina Elisabeta nr. 30, la parter
Relatii la tel: 0736 89 00 51
Performance RESPIRAȚIE - Raluca Băjenaru
Performance RESPIRAȚIE - Raluca Băjenaru
Bancă de fosile - Raluca Băjenaru
Omphalos si "Cuvintele de dinainte de cuvinte" - Raluca Băjenaru
Performance RESPIRAȚIE - Raluca Băjenaru
Performance RESPIRAȚIE - Raluca Băjenaru
Performance RESPIRAȚIE - Raluca Băjenaru
Pulsație - Raluca Băjenaru
Bancă de fosile - Raluca Băjenaru
Arheologie Senzuală - Raluca Băjenaru
Microscop - Raluca Băjenaru
Inregistrare - Raluca Băjenaru
Microscop - Raluca Băjenaru
Arheologie Senzuală - Raluca Băjenaru
Arheologie Senzuală - Raluca Băjenaru
Performance RESPIRAȚIE - Raluca Băjenaru

”Arheologie senzuală”@Centrul de Artă Mora: Materialitatea respirației. Artista Raluca Băjenaru – exponat la propriul vernisaj
Weekendul galeriilor (23-24 aprilie) s-a deschis la Centrul de Artă Mora cu vernisajul expoziției Arheologie senzuală (instalație și obiect) a Ralucăi Băjenaru.

În deschiderea evenimentului, artista a susținut un performance prin care și-a propus să capteze materialitatea propriei respirații și să se îmbrace în această subtilă țesătură de efemeritate, prezentându-se publicului ca un exponat protejat de o cutie transparentă. Pereții casetonului se opacizau, pe măsură ce artista respira în spațiul etanș, ascunzând treptat nudul în spatele unei perdele de vapori.

”Lucrarea vizează surprinderea materialității respirației, dar și a ideii că propriul corp ne este stăpân, un mecanism care va fi de cele mai multe ori mai puternic decât noi, care va vrea întotdeauna să trăiască și pe care nu-l putem opri să respire, să își desfășoare misterioasele procese interne care ne mențin intactă viața, indiferent că ne place sau nu. Când fetus, când Cumințenia Pământului, când ”Omul Timid” – statueta-fetiș a populațiilor din Sulawesi, corpul meu se îmbracă în propria respirație, reinterpretând mediul acvatic, înscriind efemer pe pereții cutiei urmele vieții”, a menționat Raluca Băjenaru.

Proiectul ”Arheologie senzuală” aduce în discuție ideea de memorie corporală, îmbinând materii simbolice (apa, firele de păr uman) și mulaje după anumite zone ale corpului (stern, buric) în încercarea de a le descifra, de a le ”citi”, așa cum un arheolog încearcă să descifreze o veche scriere. Căutând soluția acestui cod al corporalității umane, al începutului, Raluca Băjenaru a colecționat 120 de burice, a închis fire de păr pierdute în sfere umplute cu apă și a adaptat un magnetofon pentru a ”citi” informația de pe o bandă de păr uman. Așezate în linie orizontală, cele 14 mulaje după sternurile oamenilor creează acel puls comun al respirației care trece de la un corp la altul.
O colecție reprezintă și cuvintele inventate de copii, transformate într-un text care explorează ideea de proto-limbă și de spațiu al creativității, anterior învățării limbajului care, ca orice cod, înlesnește comunicarea, dar o și limitează.

Arheologie senzuală explorează primele limite de care mă lovesc în contactul cu lumea, limitele propriei pieli, limitele mecanismului incontrolabil al corpului care are o viață proprie, care ESTE viața, care aș vrea să-mi fie supus, căruia de fapt, îi sunt supusă; explorează lumea de dinaintea conștiinței mele, lumea în care, ca nou-născut, respiram fără să știu că respir, lumea despre care nu am amintiri și care mi-a fost construită prin amintirile altora.
Caut în jurul meu – în oamenii din jurul meu, pe corpurile lor – aceste amintiri, asemeni unui arheolog care încearcă să descopere o istorie tăcută, nedescifrată, istoria unui prizonierat în captivitatea pielii, destinul de a nu-mi fi putut alege nașterea – pe care îl împărtășim cu toții. Este arheologia intimităților unice și efemere în care pătrund.
Colecționez „fosile” ale buricelor, fire de păr pierdute, cuvinte inventate de copii și toate aceste „relicve” au pentru mine ceva senzual, nu în înțelesul erotic al termenului, ci, mai degrabă acea senzualitate tulburătoare pe care o asociez efemerității umane.
Modul în care pielea noastră se transformă cu anii, îmbătrânind, în timp ce noi rămânem aceeași persoană, faptul că ne ascundem atât de mult sub haine, protejându-ne corpul de parcă ar fi un idol personal, faptul că, în mine, ca femeie, poate crește un corp străin care mai târziu va avea propria voință, ultima strângere de mână a unui muribund – toate acestea au pentru mine valoare unei senzualități care definește viața, aceeași senzualitate care face ca anotimpurile să se succeadă.
Caut urme, explorez ca arheolog această senzualitate incertă – relicvă sau viață a prezentului? – încerc să o decodific, însă nu reușesc decât să o fac să se închidă mai mult.” – Raluca Băjenaru

Expoziția ”Arheologie senzuală” poate fi vizitată până pe 25 mai la Centrul de Artă MORA.

Raluca Băjenaru este absolventă a UNARTE și câștigătoarea expoziției “Concept” din cadrul proiectului MORA Emerging 2015 dedicat tinerilor artiști la debut. Următoarea sesiune de call-for-projects derulată de Centrul de Artă MORA incepe pe 12 mai.