MORA Emerging 2018 – Ediția a V-a

Dupa patru ediţii dedicate tânărului artist la debut şi o ediţie adresată curatorilor, oferă acum o şansă de creaţie, promovare şi educaţie într-un domeniu mai puţin explorat în arta contemporană românească, artele foto-video. Proiectul oferă oportunităţi de educaţie non-formală (pentru artişti şi operatori culturali), de creaţie şi promovare pentru artişti tineri şi aflaţi la debut. Proiectul pune la dispoziţie spaţiu de lucru şi oferă consiliere artistică şi de formare profesională artiştilor selectaţi în urma unui apel public de proiecte expoziţionale pentru spaţiul MORA.

Centrul de arta MORA ( MORE OPPPORTUNITIES FOR ROMANIAN ARTISTS) a incheiat apelul de propuneri de proiecte foto-video pentru artisti la debut , din cadrul programului MORA EMERGING , editia a V a, 2018.

 

Artistii selectati pentru prima etapa a proiectului sunt:
Adela Munteanu, Adrian Gabor, Alexandra Dimache, Alexandru Maxim, Alex Lupea, Ana Dragomir, Ana Maria Lemnaru, Carmen Stoica, Doina Domenica Cojocaru, Dorel Frumusanu, Eliza Lupu, Simona Constantin

In perioada 24-25 aprilie, orele 18, au avut loc workshopuri cu artistii selectati in prima etapa, fiind alese 6 proiecte pentru expunere in spatiul Centrului de arta MORA.

Proiecte selectate:

„Road/side DN1″_Adrian Gabor,
„Augmented money”_Adela Muntean,
„Fragmente roșii”_Alexandra Dimache / proiect câștigător
„Photograms”_Alex Lupea,
„Teritorii”_Alexandru Claudiu Maxim,
„It’s always dissonant how repeated acts get in our nature”_Simona Constantin

Expoziția poate fi vizionată în perioada 20.09 -20.10.2018.

JURIUL

Juriul care a realizat toate etapele de selecţie are 3 membri: Irina Abaza, Mara Patriche, Cristina Taraş – artişti, curatori, manageri ai Centrul de arta MORA

Calendarul proiectului:

5 martie – 13 aprilie – open call
17 aprilie – preselecţie 12 proiecte
24, 25 aprilie – sesiune de workshopuri de dezvoltare concepte artistice preselectate
26 aprilie – anunţ 7 proiecte alese
9,10,11 mai – Conferințele MORA Emerging – Green Hours -sala Librarie
20 septembrie – 20 octombrie – expoziţie cu cele 6 proiecte alese, în cadrul căreia a fost  anunţat câştigătoarea  expoziţieei personale în spaţiul Centrului de artă MORA în anul 2019 – Alexandra Dimache.

 

Conferințele MORA Emerging – Green Hours -sala Librarie

Seminaristii vor fi Mihnea Mihalache Fiastru, Matei Bejenaru, Andrei Rus si invitatii acestora , Petre Ghiocel, Cristina Stoenescu, Tudor Cristian Jurgiu

Street Film
9 mai, Miercuri, 18:00- 21: 00
Seminarist : Mihnea Mihalache-Fiastru s-a născut și trăiește în București. Scrie texte de ficțiune și non-ficțiune. Lucrează constant cu imagini în formate diferite care au ca temă și subiect experiența individuală, subiectivitatea de moment a raportului dintre perspectivă și timp și versatilitatea acestuia și sugestia narativă cu accent antropologic. A dezvoltat o metodă video din alăturarea textului și a imaginii și este creatorul proiectului de antropologie și video “P’afară” și a proiectului de storytelling video și antropologie “Șușanele” precum și a proiectului ”Hot Streets”. Invitatul seminarului va fi colaboratorul, fotograful și operatorul Petre Ghiocel.

Invitat: Petre Ghiocel este fotograf și jurnalist, a absolvit o facultate de imagine de film, iar în ultimii ani a fost implicat în mai multe proiecte în care a realizat documentarea fotografică și video a scenei artistice din București.
Pe parcursul a două ore, două ore și jumătate, seminarul va genera următoarele discuții și dezbateri:
– prezentarea proiectelor și lucrărilor artiștilor
– concept foto și concept video: materialul, produsul care se întâmplă între idee și realizare
– abordări de ficțiune și non-ficțiune
– metode investigative în format vizual
– relația cu subiectul și etici de documentare: practicile exploatative, obiectificatorii, discriminatorii
– documentarea de tip guerilla cu scenariu prestabilit
– discuții tehnice
– discuții libere

Fotografia documentara in practica artistica contemporana
10 mai , joi , orele 18:00- 21:00

Seminarist : Matei Bejenaru, fondator si director artistic al Bienalei de Arta Contemporana Periferic din Iasi (intre 1997 si 2008). Este membru fondator al Asociatiei Vector din Iasi, fiind si presedintele institutiei in perioada (2001-2011). Intre 2003 si 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iasi. Tot in aceeasi perioada a initiat si manageriat proiectul de cultura sociala cARTier, realizat impreuna cu colegi din Asociatia Vector. Este fondator si director al Centrului de Fotografie Contemporana din Iasi (2015) ce organizeaza Bienala de Fotografie Contemporana Camera Plus.
Colaboreaza cu Galeria Anca Poterasu (Bucuresti).
In proiectele sale din ultimii ani, prin fotografie, video si performance-uri, el investigheaza politici de reprezentare in fotografia si filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzica, teatrul performativ ori poezia.

Invitat : Cristina Stoenescu, curator La Galeria Anca Poterasu

Fotografia documentara (istoric, problematici, studii de caz), discutie interactiva cu curatoarea Cristina Stoenescu pe proiectul de fotografie documentara PRUT. Vor fi abordate subiectele : metode de lucru, etica reprezentarii si tehnici de fotografie.

Criticul de film și societatea
11 mai , vineri,orele 18:00- 21:00

Andrei Rus – co-director al One World Romania, critic de film, lector universitar UNATC

Invitat: cineastul Tudor Cristian Jurgiu

Descriere pe scurt:
Pornind de la propriul parcurs și de la propriile experiențe profesionale, voi pune în discuție necesitatea (sau nu) pentru un critic de film de a fi în permanent contact cu realitățile care îl înconjoară și de a contribui la funcționarea mai bună a societății. Voi vorbi, de asemenea, despre modalitățile – diverse – prin care un critic de film poate participa la „viața cetății”. Iar posibilitățile sunt multiple, așa cum pe propria-mi piele am aflat în ultimii ani.

Despre invitat:
Pentru a cunoaște și perspectiva unui cineast cu privire la toate aceste lucruri, dar și la poziționarea față de rolul său în societate, am invitat un bun prieten să participe la discuție, pe tânărul regizor-scenarist și de curând președinte al Asociației Profesioniștilor din Cinematografie „CineActiv”, Tudor Cristian Jurgiu. A realizat un singur lungmetraj până în prezent, „Câinele japonez”, și mai multe scurtmetraje, inclusiv unul premiat la Cannes, în secțiunea „Cinefondation” („În acvariu”), dar pregătește multe proiecte pentru viitorul apropiat.

 

 

PARTENERI

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Modernism.ro, SmartFm, Radio Romania Cultural, Czech- it, Diploma, 438 playhouse.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
MORA Emerging 2018 se conturează ca un proiect unic în peisajul iniţiativelor cultural-educative din ţară, şi un exemplu de practică ce poate fi adaptat pentru orice proiect de intâlnire între domeniul cultural şi cel educaţional. Proiect complex, acesta oferă o oportunitate de debut artistic (oferind o şansă inedită de parcurgere a întregului proces creativ şi de organizare), o alternativă de orientare şi dezvoltare profesională, incluzând facilitarea şi susţinerea creaţiei de artă vizuală tânără, în contextul artei contemporane actuale in lume.

Programul anual MORA Emerging oferă oportunităţi de educaţie non-formală, oportunităţi de creaţie, expunere şi promovare pentru artisti si curator tineri si aflati la debut. Este propus de grupul independent de artişti şi manageri ai Asociaţiei din Pod, iniţiatori şi dezvoltatori ai programului I love Bucharest, program de artă publică şi participativă (din 2005), coordonatori ai Galeriei MORA (din 2006), iniţiatori şi coordonatori ai Centrului de Artă MORA (2014).